Fațetarea (fațete dentare ceramice)

 

Cand vorbim de fatetare, vorbim defapt de dintii frontali ce pot fi fatetati fie utilizand materiale compozite, fie cu ajutorul unor fatete ceramice. Fie intr-un caz, fie in altul, dintele ce urmeaza a fi fatetat necesita o preparare prealabila, preparare ce consta in indepartarea prin slefuire a stratului de smalt de pe fata lui externa. In cazul utilizarii materialelor compozite fatetarea se face intr-o singura sedinta.
Desi in comparatie cu fateta ceramica, cea din material compozit prezinta avantajul unui timp relativ scurt de realizare, ea prezinta si o serie de dezavantaje cum ar fi:

• Instabilitate coloristica si volumetrica in timp 
• Imposibilitatea unei finisari asemenea celei ceramice

Se utilizeazã în zona frontalã pentru a restabili factorul estetic, se recurge la îndepãrtarea minimã de substanţã durã de pe suprafaţa dintelui, dupã care se v-a realiza o fateţã subţire de aproximativ 0,5 mm grosime.  Aceasta se v-a cimenta pe suprafaţa preparatã anterior.  Avantajul acestei tehnici constã în faptul cã îndepãrtarea de substanţã este minimã, timpul redus de lucru şi o esteticã de invidiat.  Se pot trata dinţi cu fracturi coronare, dinţi coloraţi, dinţi afectaţi de procese carioase sau uşor malpoziţionaţi